Δημοψήφισμα: Τα μυστήρια με τις 110 σελίδες των πρακτικών - Ο Τσίπρας και οι «προφητείες» Καμμένου
Δέκα ακριβώς χρόνια μετά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 2015, η πολιτική ζωή «βουτά» ξανά στις δραματικές στιγμές που έζησε η χώρα με αφορμή το δημοψήφισμα. Τι λέει η πλευρά Τσίπρα, πως θα αντιδράσει το Μαξίμου.
Περίπου 110 σελίδες αριθμούν τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που συγκάλεσε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μία ημέρα μετά από το συντριπτικό «Όχι» του 61,3% στο δημοψήφισμα που έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει την απόρριψη του σχεδίου που είχαν δώσει στην Ελλάδα οι δανειστές.
Δέκα ακριβώς χρόνια μετά και ενώ ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή - πυκνώνοντας τις παρεμβάσεις τους - η συζήτηση βουτά εκ νέου στις πιο δραματικές και σκοτεινές εποχές της μεταπολίτευσης όπου η χώρα βρέθηκε να κρέμεται σε μία κλωστή, αδύναμη οικονομικά και ευάλωτη γεωπολιτικά.
Τα μυστήρια των πρακτικών
Η συζήτηση για τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών άνοιξε αιφνίδια με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Στις 27 Ιουνίου ζητά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Η προεδρία της Δημοκρατίας απαντά αρνητικά αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός επιμένει με ανάρτησή του στα social media.
Στο μεταξύ φτάνει στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ η οποία στη συζήτηση της με τον Αλέξη Παπαχελά, αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα, το δημοψήφισμα αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί με τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά. Η κ. Μέρκελ συναντά για δέκα λεπτά τον Αλέξη Τσίπρα στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή της, παρουσία πολιτικών αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Στη συζήτηση μπαίνει, επίσης αιφνιδιαστικά, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πάνος Καμμένος στις 3 Ιουλίου γράφει ότι η Μέρκελ είπε τη μισή αλήθεια και προειδοποιεί ότι θα αποκαλύψει τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών «που κρύβουν». «Με βγάζουν από τη σιωπή...» γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση στο Χ.
Τα πρακτικά και η νέα αντίδραση Καμμένου
Χθες Κυριακή η ιστοσελίδα in.gr αποκάλυψε τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ τους για το δημοψήφισμα, τη διαπραγμάτευση και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η χώρα απέναντι στους δανειστές.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της αποκάλυψης ο Πάνος Καμμένος επανέρχεται και σε ανάρτησή του αναφέρει:
«Επιτέλους να μαθευτεί η αλήθεια . Σε λίγες ημέρες θα αποκαλύψω και πώς οι ΗΠΑ και πρόεδρος Ομπάμα με τον πρόεδρο Ολάντ ακύρωσαν το γερμανικό σχέδιο εκτελεσης της Χώρας».
Τι λέει η πλευρά Τσίπρα
Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών.
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού όλο το προηγούμενο διάστημα μας τόνιζαν ότι πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης. Δέκα ημέρες μετά από την πρώτη του ανάρτηση και με δεδομένο ότι έχουν γραφτεί εκατοντάδες ρεπορτάζ, άρθρα, αναλύσεις αλλά και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρούν ότι είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.
Η δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Ο Flash από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος είχε πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ αποκαλύπτει πως δεν υπήρξε καμία μονογραφή σε πρακτικά και πως τα όσα αποκάλυψε το in.gr είναι μέρος τους και όχι ολόκληρα.
«Δεν μπαίνω σε συζήτηση με όρους καφενείου» λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επαναλαμβάνει ότι ο κ. Τσίπρας έχασε χρόνο με αποτέλεσμα να φέρει μία κακή συμφωνία που δέσμευσε ακόμα και την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια.
Πως θα αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου
Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Η κυβέρνηση αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μέσω του Παύλου Μαρινάκη.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πάντως στο Flash.gr ότι «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξανασυστηθεί στην ελληνική κοινωνία θέλοντας όχι μόνο να ξαναγράψει την ιστορία αλλά και να επενδύσει στη λήθη ενός ολόκληρου λαού».
ΣΥΡΙΖΑ: Επικαλείται τη Μέρκελ για να στηρίξει Τσίπρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα επικαλείται ακόμα και την Άγκελα Μέρκελ...
«Φοβούνται την αλήθεια, γιατί βολεύονται με την προπαγάνδα και τα κατασκευασμένα ψέματα. Φοβούνται ότι θα γίνει κατανοητό σε όλους, πως όταν κάποιοι φώναζαν «βάστα Σόιμπλε», ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ειλικρινή πατριωτισμό έδιναν τη μάχη για τη σωτηρία τη χώρας και μια βιώσιμη συμφωνία» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδρούρου.